Is alles Liefde?

08.08.2017

In de nieuwsgierige reis naar mijzelf kwam ik in de wereld van de spiritualiteit en filosofie vaak de stelling tegen: 'Alles is Liefde'. Liefde met de hoofdletter 'L'. Dit verwees volgens de schrijvers naar onze gedeelde Bron, ons Ware Zelf, want die is immers pure liefde. Sommige noemen onze ware kern zelf God, want God is ook Liefde. Dit zijn ook de woorden die Paulus in het Nieuwe Testament uitsprak nadat hij van zijn paard viel. Hoe dan ook, spirituele boeken staan vol met Liefde.

 

 

Persoonlijk ging ik het 'het Leven zelf' te noemen. Daar zat voor een nuchtere jongen zoals ik niet veel lading aan vast. Nu kan ik wel snappen waarom mensen namen geven aan dit soort grote concepten. Ze hebben een beeld nodig. Zonder een concreet beeld hebben ze geen houvast. Sterker nog, dan dénken ze houvast te hebben. Er ontstaan, in mijn beleving, pas problemen als er gehechtheid ontstaat aan die woorden. Ik had erg veel aan het inzicht dat hetgeen waar woorden naar wijzen nooit beperkt kan worden door onze menselijke creaties. Het Leven blijft immers een mysterie.

 

Toen begon er pas een liefde voor poezië te ontstaan. Woorden hadden geen lading van waarheid meer, want je wist dat het mooie werktuigen waren. Niets meer en niets minder. Ze zijn een samengesteld spel van letters en symbolen waar ieder zijn eigen beeld bij mag verzinnen, maar waarvan geen enkel echt waar is. Poeh! Wat een bevrijding. Ik kon eindelijk van woorden gaan genieten. Ik kon eindelijk gaan achterhalen wat er achter die verhalen schuil ging. Wat bedoelen mensen met deze woorden? Op welke manier proberen mensen ervaringen, die zo ongrijpbaar zijn, toch aan het licht te brengen en mensen te inspireren? 

 

 

 

 

 

Liefde is nooit alleen fijn. Liefde kan ook verschrikkelijk pijn doen. Het kent soms geen genade en het lijkt nooit eerlijk verdeelt te zijn. Dit is op zich wel een goede vergelijking met de wereld. Liefde is de balans van alle dingen. Het staat niet aan een specifieke kant, want Liefde, Leven, God en Wat-Dan-Ook kent geen kant. Tegengesteldheden benoemen is iets menselijks. Liefde is niet menselijks, het is iets natuurlijks. 

 

Ook al blijven al deze bovenstaande woorden concepten (en dus niet waar), ik kan en mag met de bovenstaande kennis in mijn achterhoofd, nu volmondig zeggen:

 

"Alles is Liefde!"  

 

 

Ik begon te denken over de uitspraak 'alles is Liefde'. Al snel kwam de gedachte in mij op: "In de wereld van de concepten is dit een vreemde redenering. Aan alle oorlogen en aan al het leed op deze aarde kan niet het woord 'liefde' worden geplakt." Toen deze gedachte de revue passeerde en indaalde dacht ik ineens dieper na over het woord Liefde zelf. In de aardse zin betekent liefde dat twee mensen van elkaar houden. Ze verlangen zo naar elkaar dat ze letterlijk en figuurlijk willen samensmelten, vandaar de vergelijking met Universele Eenheid. Maar... in de breedste, dualistische zin van het woord hoeft dat natuurlijk niet! Liefde hoeft niet altijd positief geladen te zijn. Opeens dacht ik misschien te snappen wat velen bedoelen met de metafoor 'alles is Liefde' (of ja, ik deed een poging). 

 

 

Deel dit bericht op Facebook
Gooi het op Twitter
Please reload

©  No Copyright | Niets Te Verliezen | Je ware natuur ontdekken is gemeengoed.