Vrijheid

29.05.2017

Ik ben door de jaren heen anders gaan kijken naar het woord ‘vrijheid’. Vrij-zijn koppelde ik voorheen aan kunnen doen wat je wil. Het leven lag aan mijn voeten en ik was de baas over alle uitkomsten van mijn keuzes. Nu klinkt dit voor mij heel vreemd en beklemmend, bijna onnatuurlijk. 

 

 

Vrije wil klonk als een mooi idee. Klonk? Zo klinkt het nog steeds, trouwens.

 

Een mooi IDEE. 

 

 

Ik heb helemaal niets te willen.

 

 

Ooit hoorde ik een spreker zeggen: “Vrije wil is een mooie illusie. Als je iets wil ben je per definitie niet vrij, want je bent niet vrij van willen.”

 

We hebben allemaal een soort intens verlangen om ‘vrij’ te zijn, maar tegelijkertijd hebben we geen enkel idee wat vrijheid eigenlijk is. Als je er al over zou nadenken zou je waarschijnlijk hetzelfde antwoord geven als ik hierboven deed. 

 

Vrijheid betekent nu iets heel anders voor mij. Vrijheid is meegaan met de stroom, niet meer je gedachtes geloven en je zelfbeeld met een dikke knipoog toelachen. Vrij-zijn is vol overgave het leven aangaan. Niet het stuur vastpakken, maar het roer laten varen. 

 

Je bent vrij als er geen spanning meer zit tussen wie je bent en wat je wilt worden.

 

 

 

 

 

Deel dit bericht op Facebook
Gooi het op Twitter
Please reload

©  No Copyright | Niets Te Verliezen | Je ware natuur ontdekken is gemeengoed.