Met God in een hok

06.02.2017

We beweren heel vrijdenkend te zijn. Toch plaatsen we alles in hokjes. Kijk eens om je heen: wat zie je?

Alles wat we zien, horen, ruiken en proeven heeft een naam gekregen. Alles wordt gekend doordat we het een naam hebben gegeven. We erkennen hetgeen dat we waarnemen als werkelijkheid. Los van deze concepten kun je niets benoemen, maar toch is er iets aanwezig dat we niet met woorden kunnen uitdrukken. 

 

Wat is dat dan?

 

 

Neem nu de omstreden woorden God en Allah. Zonder dat je deze 'persoon' in werkelijkheid hebt ontmoet verschijnt automatisch een associatie. Dit oordeel is onder andere gebaseerd op je cultuur, je opvoeding, de media en je educatie. Gedachten razen als een wervelstorm door je hoofd bij het lezen van de woorden God of Allah. Hoe vrijdenkend, discriminerend of gelovig je ook bent: voordat het woord is uitgesproken vormt zich een beeld. Sensaties komen en er borrelt iets op. De woorden 'triggeren' zaken die je liever met rust laat.

 

Het gaat nu niet over wie of wat God of Allah is of over de overtuiging dat je geen beeld mag vormen.

Zie eens wat deze woorden – over iets wat niet in woorden te beschrijven valt – met je doen. Betrek dit eens op jezelf. Hoe vaak begrijpen we elkaar verkeerd? Hoe vaak vindt er een misverstand plaats? Hoe vaak wil je iets duidelijk maken dat je niet kunt uitdrukken? Doe jij iets verkeerd of heeft de ander het niet begrepen?

 

Nu wil ik de wereld niet autistischer maken dan die al is, of zeggen dat we geen etiketjes meer mogen plakken, maar ik vraag je eerlijk te bekennen dat – zelfs met jouw open geest – je toch alles probeert te (h)erkennen in de hokjes die onze gelimiteerde taal ons geeft.

 

De wereld is meer dan woorden alleen.

 

 

 

 

 

Deel dit bericht op Facebook
Gooi het op Twitter
Please reload

©  No Copyright | Niets Te Verliezen | Je ware natuur ontdekken is gemeengoed.